De klusbus

Creawijz de Klusbus
Leer door te doen met de klusbus!

Al een tijdje zit ik te broeden op het idee van de ‘Klusbus’. Een bus die bij de school staat en waar je na schooltijd aan de slag kunt met het zogenaamde ‘stoere werk’. Timmeren, zagen, boren en ook zaken als bijvoorbeeld je eigen fietsband plakken of een lampje dat het niet doet, zelf repareren.

Jongeren en techniek
Ikzelf kom uit Apeldoorn en hier kampen bedrijven die in de techniek zitten met het probleem dat er weinig geschikte kandidaten zijn voor vacatures in deze sector. Zoals ik het zie komen kinderen in het onderwijs nauwelijks meer in aanraking met techniek tenzij je er bewust voor kiest. Naar mijn idee ligt de druk in het basisonderwijs teveel op prestatie en ben je slim als je naar de HAVO of het VWO gaat. In mijn ogen ben je slim als je weet waar je goed in bent en wat je leuk vindt en vervolgens een pad kiest wat daarin voorziet. Dus als jij blij wordt van werken met hout en mooie dingen maken dan moet je vooral kiezen voor het vak van timmerman en als je blij wordt van ingewikkelde constructies en allerlei draadjes die een eigen functie hebben dan kies je misschien voor het vak van elektricien. Dan ben je echt slim!
Ik ben ervoor dat je dit vooral ook op jonge leeftijd al moet aanwakkeren. Daarom geef ik workshops aan kinderen in het basisonderwijs waarin ze mogen boren, zagen, nadenken over hoe ze bepaalde constructies kunnen bouwen en vooral ook veel plezier tijdens dit alles hebben. Tijdens de workshops die ik geef valt het mij vaak op dat kinderen moeite hebben met zagen, ze bepaalde motoriek missen of het spannend vinden om met dergelijke machines om te gaan. Niet raar natuurlijk als je kijkt hoe weinig ruimte hier nog voor is. Uitzonderingen daar gelaten.

Week van de techniek
Er is in een heel schooljaar één week waarin techniek centraal staat. Tijdens deze week gaan kinderen op pad naar plekken waar zij met techniek aan de slag gaan. Ze maken kennis met machines en mogen zelf aan de slag met bijvoorbeeld restmateriaal, zagen etc. Ik vind het jammer dat dit maar een week is en dat dit niet structureel een plek heeft in het onderwijs. Volgens mij is dit een gemiste kans want er is geen tot nauwelijks aanvulling op de week van de techniek om de opgedane kennis ‘levend’ te houden en hier popte bij mij de klusbus op.

De klusbus
De klusbus zorgt ervoor dat de opgedane kennis, tijdens de week van de techniek, blijft hangen en dat jongen kinderen kunnen ontdekken waar ze wel en niet goed in zijn. Kinderen die geïnteresseerd zijn in techniek kunnen in de klusbus al op jonge leeftijd kennis maken met de vele aspecten van dit vak. Scholen die meer aandacht aan techniek willen schenken maar hier niet zelf de mogelijkheid voor hebben kunnen gebruik maken van de klusbus. Ik vergelijk het met de bibliotheek bus die ik hier in Apeldoorn regelmatig in de wijk bij school zie staan. De klusbus werkt ongeveer op dezelfde manier. In de bus is een team van vakmensen aanwezig. Zij werken opdrachten uit, beantwoorden vragen van kinderen en bieden hulp als ze tijdens een klus vast lopen. De klusbus zal tijdens en na schooltijd beschikbaar zijn op afspraak en kan een verlengde zijn van de week van de techniek.

Al schrijvende broed ik verder op dit idee en bedenk ik dat deze, wellicht toekomstige, klusbus ook mooi gebruikt kan worden voor de workshops die ik geef!