Spelen met de zon

creawijz_zonnetje_schaduw

Nu het zonnetje zo lekker schijnt is het heerlijk om buiten te spelen, maar in deze tijd lukt dat niet altijd met je vriendjes of vriendinnetjes. Voor de creatievelingen heb ik een leuke opdracht gevonden waarmee je de zon naar binnen haalt.

Plak voor je kind een aantal A4tjes aan elkaar zodat je een lange strook van papier krijgt. Leg de strook zo neer dat de zon erop schijnt. Nu kan je samen met je kind een verhaal maken van zijn favoriete speelgoed. Dieren zijn fijn om te gebruiken, maar auto’s of poppetjes kunnen natuurlijk ook. Misschien kun je met Lego of Playmobil een leuk verhaal maken. Welke poppetjes, auto’s of vormen doen er mee en wat gaan ze doen? Zijn ze aan het wandelen of staan ze stil en kijken ze ergens naar? En wat is dat dan waar ze naar kijken? Afijn, je snapt het wel. Laat vooral de creativiteit van je kind de vrije loop gaan. Prikkel zijn fantasie en laat hem zijn eigen verhaal bedenken.

Breng het over op papier
Zet nu alles zo neer dat de schaduw op het papier te zien is. Je kind kan nu de vormen overtrekken en inkleuren. Benieuwd of hij in de gaten heeft dat de zon draait en de schaduwen veranderen. Hoe gaat hij hier mee om en wat kun jij hem als ouder leren met deze opdracht? Ik wens je vooral veel plezier!

Voor leerkrachten van groep 1 en 2
Dit is ook een leuke opdracht om jouw leerlingen bekend te maken met de vormen: driehoek, cirkel, rechthoek etc. En wat gebeurt er als een andere leerling zijn hand omhoog houdt tussen de zon en het papier. Mogelijkheden genoeg.