Loose Parts

Misschien heb je de term al eens voorbij zien komen. Voor degene die nog niet bekend is met deze term? In deze blog neem ik je mee in mijn wereld waar deze term al jaren dienst doet om de fantasie en creativiteit van jonge kinderen te stimuleren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Workshop BlokBots

Loose parts zijn losse materialen/voorwerpen die kinderen kunnen manipuleren, verplaatsen en combineren op oneindig veel manieren. Omdat er geen vastgesteld doel is bij loose parts creëer je ruimte om het eigen denkproces van de kinderen te prikkelen. Daarbij stimuleer je het zelfvertrouwen want er is namelijk geen goed of fout eindresultaat is. Kinderen gaan op hun eigen ontwikkelingsniveau de uitdaging aan. Dit doen ze zelfstandig of samen.

Naast de ontwikkeling van het denkproces en het zelfvertrouwen wordt er ook gewerkt aan:

  • rekenen: inzicht in symmetrie/patronen en tellen;
  • taal: door in gesprek te gaan met het kind;
  • de creativiteit en het stimuleren van de fantasie;
  • kennis over gebruik van gereedschappen bij de wat oudere kinderen;
  • kennis over hoe je de diverse materialen aan elkaar kan verbinden;
  • de fijne motoriek;
  • het tonen van respect voor de natuur door materiaal te recyclen.

Loose parts zijn wat mij betreft een uitstekend middel om in te zetten voor zowel de ontwikkeling van jonge als wat oudere kinderen. Daarnaast zijn loose parts uitstekend basis materiaal om er leuke dingen van te maken. Als je zo eens een rondje door je eigen huis maakt zal je verstelt staan van de opbrengst. Wil je inzicht in wat nu allemaal onder loose parts wordt verstaan dan is hier de link naar een overzicht om je op weg te helpen.