Op het snijvlak van techniek en creativiteit

De fantasie en creativiteit prikkelen met gebruik van techniek en restmateriaal. Wat een feestje is dat toch elke keer weer. Vrijdag 30 december 2022 zijn de eerste twee sessies geweest waarin Creawijz samen met NewTechPark/TechnoDiscovery gehoor mocht geven aan de veelgemaakte opmerking tijdens de bezoeken van scholen; ‘Kunnen we ook buiten schooltijd leuke dingen doen hier?’ Het is altijd even zoeken als je iets op een andere manier doet, maar al snel werd duidelijk dat het inleidende verhaal vooral kort mocht zijn. Trappelende kinderen die niets liever wilde dan aan de slag gaan.

Gedurende twee uur zijn ze bezig geweest met divers gereedschap. Sommigen hielden voor het eerst een boor of schroefmachine vast en andere lieten zien dat ze wel vaker met een boormachine of hamer hebben gewerkt. Er was een mooie diversiteit en eigenheid van eindproducten en ondertussen zijn deze kinderen meer vertrouwt geraakt met hele basale technische handelingen.

Voor dit soort events maak ik zelf altijd wat voorbeelden ter inspiratie. Melkpakken die uiteindelijk dienst kunnen doen om er planten in te zetten, een portemonnee van een sap pak, een speaker van een Pringles bus of een stempel van een stukje hout met fietsband. Dit keer een flesje met een molentje die middels dezelfde werking als een jojo een link legt naar de wetenschap van roterende energie. Een jongen was gefascineerd en ging samen met zijn moeder aan de slag om het na te maken. Hij liet me trots zijn eindproduct zien en vertelde me wat hij had aangepast zodat het nog beter werkte. Mooi om te zien dat er nagedacht wordt over het feit of het beter kan!

Ik kijk terug op een mooie eerste ervaring die mede mogelijk is gemaakt door de inzet van mijn collega’s bij TechnoDiscovery en de helden…dat zijn voor mij al deze prachtige kinderen die leren hoe je op het snijvlak van techniek en creativiteit toffe dingen maakt!