Wie zou er nou niet in een boomhut willen spelen?

Het is dinsdagochtend en ik ben op weg naar kinderdagverblijf BIXO in Deventer. Voorzichtig rij ik met mijn auto richting Deventer want achterin staan drie mini boomhutten met mooie takken waar van alles aangehangen kan worden om er een echte boomhut van te maken. Gisteravond heb ik de spullen klaar gezet. Een bak met gereedschap; boormachine, zaagje, scharen en lijmpistolen en een bak met materiaal om de boomhut aan te kleden. De ijslollystokjes zijn altijd favoriet omdat je er veel van kan maken. Toch neem ik ook altijd stof, stukjes hout van een tak en boomschors mee om de fantasie te prikkelen en kinderen keuzemogelijkheden te geven. Deze laatste heb ik ook als ik de navigatie instel voordat ik wegrij. Ga ik via de snelweg of binnendoor. Ik kies voor de laatste omdat ik relaxed en ontspannen aan wil komen.

We zijn er bijna klaar voor
Eénmaal aangekomen wordt ik hartelijk ontvangen door de vestigingscoördinator. Het is een mooie grote ruimte in de kantine van één van de sportverenigingen en er is ook de mogelijkheid om buiten aan de slag te gaan. Dat is fijn want dan kunnen we buiten gaan boren en zagen. Omdat het een grote ruimte is besluiten we dat het gereedschap centraal in het midden komt te staan zodat iedereen er makkelijk bij kan. Samen met een paar kinderen haal ik de spullen uit de auto en zetten we alles klaar. Voordat we beginnen neem ik heel even de tijd om uit te leggen wat de bedoeling is. De voorbeelden die ik meegenomen heb laat ik zien zodat ze een idee krijgen van wat er mogelijk is. Het heeft effect want een paar kinderen worden enthousiast en willen dolgraag aan de slag. Als ik naar de vestigingscoördinator kijk zie ik haar knikken: we kunnen beginnen!

In de ‘flow’
De twee uur die erop volgen wordt er door alle kinderen aan één stuk door gewerkt aan de mini boomhutten. Er zijn negen kinderen die aanspraak doen op hun creativiteit en fantasie en de leeftijd varieert van zeven tot twaalf jaar. In deze laatste leeftijdscategorie zijn er drie meiden waarvan er twee al een tijdje bij de BIXO komen. Eén meisje is nieuw en al gauw zien we dat ze elkaar gevonden hebben. Met zijn drieën overleggen ze voordat ze aan de slag gaan. Ze zijn alledrie uitgedaagd, hebben plezier en zijn gemotiveerd om er iets leuks van te maken.
In een andere groep werken drie jongens samen waarvan één jongen, volgens de vestigingscoördinator, niet zo heel creatief is. Het tegendeel blijkt want hij wordt aangestoken door de ideeën van de andere jongens in zijn groep. Hij is degene die besluit dat er game-plek in de boomhut moet komen en met een beetje hulp van mij is hij trots op het eindresultaat.

Wel goed opletten
De derde groep bestaat uit de jongsten die vandaag meedoen aan deze workshop. Ondanks hun jonge leeftijd laten zij zich niet weerhouden om hun eigen huisjes van ijslollystokjes te maken. Daar waar ze er even niet uitkomen vragen ze om hulp en door de goede vragen te stellen zien ze zelf in hoe zij dat moeten maken. Ze schromen niet om met de boormachine, de zaag of met de lijmpistolen te gebruiken en beseffen zich heel goed wat de gevaren van deze gereedschappen zijn: je kan je vingers branden aan het lijmpistool en de zaag is scherp dus als je niet uitkijkt heb je een snee in je vinger.

Jammer dat het erop zit
Het is twaalf uur en de tijd zit erop. Als we vertellen dat we gaan opruimen en de tafels gaan dekken voor de lunch laat ieder kind weten dat ze het daar niet mee eens zijn! “Ah, mogen we nog even verder?” “Ik wil dit huisje nog even afmaken.” “Ah, ik heb nog een leuk idee wat ik wil maken?” wordt er geroepen. Dit doet mij altijd weer zo goed omdat het bevestigd dat dit soort workshops een beroep doet op de fantasie en de creativiteit en zeg nou zelf: wie zou er nou niet in een boomhut willen spelen!

Heb jij na het lezen van deze blog interesse in deze workshop? Kijk dan even bij deze workshop of de andere workshops op mijn website of neem contact met mij op via creawijz@gmail.com of bel me op 06 1222 67 33.