Vooral lekker in je vel zitten

Gelukkig kindIn het kader van een creatieve les die ik mag verzorgen aan kinderen in het basisonderwijs was ik heel nieuwsgierig wat leerkrachten als handreiking meekrijgen om inhoud aan hun lessen te geven. Dus heb ik me vanochtend maar eens verdiept in componenten van W&T (Wetenschap & Techniek) en concepten en begrippen bij oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW). W&T en OJW omdat ik die belangrijk vind in de lessen die ik geef. “De kerndoel-beschrijvingen van het primair en speciaal onderwijs zijn hierin leidend geweest.” staat op de pagina geschreven. 

Ik lees kerndoel 41 waarin staat dat ‘de leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.’

En haak aan op de woorden ‘mensen’ en ‘natuur’! Krijg bijzonder mooie beelden bij de combinatie’s ‘mensen en vorm’, ‘mensen en functie’ en ‘mensen en onderdelen’ en trek voor mezelf de conclusie dat het uiteindelijk om de natuur van de mens (mij) gaat. 

boeken persoonlijke ontwikkelingZelf ben ik vaak op zoek geweest naar wie ik nou werkelijk ben, wat motiveert mij, waar ben ik echt goed in en waar zitten mijn valkuilen, welke mensen voeden mij en welke mensen geven mij energie en hoe zorg ik goed voor mijn lichaam en geest. Na het lezen van vele boeken en volgen van diverse programma’s over persoonlijke ontwikkeling weet ik dat inmiddels wel. Dat ‘in het nu zijn’ dingetje vind ik nog een beetje lastig want ik moet niet vergeten dat er vanavond wel eten op tafel moet staan en er wellicht nog boodschappen gehaald moeten worden. 

Al lezende kom ik tot de conclusie dat het eigenlijk niet zo heel veel uitmaakt wat ik met de kinderen doe, maar wel hoe ik het doe en dan voel ik altijd weer die dankbaarheid dat ik gewoon lekker met ze mag ‘klooien’, dat ze eigenlijk niets fout kunnen doen en dat het vooral gaat om hoe we het doen. Dat geeft ruimte om met leerlingen een gesprekje aan te gaan, vragen te stellen, te benoemen hoe fijn ze in groepjes samenwerken, hoe ze gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten, hoe ze voor zichzelf op kunnen komen en wat ze dan willen leren…daar komen ze wel mee als ze helemaal lekker in hun vel zitten.